Home
Over Interaxxie
Opdrachten
Opdrachten 2017
Opdrachten 2016
Opdrachten 2015
Opdrachten 2014
Opdrachten 2013
Opdrachten 2012
Opdrachten 2011
Opdrachten 2010
Opdrachten 2009
Opdrachten 2008
Opdrachten 2007
Opdrachten 2006
Opdrachten 2005
Euro 2012
Opdrachtgevers
Foto's
Publicaties
Reizen
Paspoort
Contact

 IT-modellen (december) Op 10 december stond in Borchland in Amsterdam de IT-bijeenkomst Engineer of the Year op het programma. Een zaal van 500 IT-specialisten blikte terug op 2012, vooruit naar 2013 en koos de IT'er met het meest succesvolle project van 2012.

 

 

Verrassende elementen in het geheel waren een fashion show (compleet met catwalk en langbenige modellen en een live DJ). Aangezien het programma relatief kort duurde was het een uitdagende klus om alles mooi in beeld te krijgen. Met name de fashion show was leuk om vast te leggen. Vooral omdat ik dit niet heel vaak doe.

 

Leuke avond, mooie reportage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TED (november) TED (Technology, Education, Design) is een conferentie waarbij sprekers worden uitgenodigd om in maximaal 18 minuten "de presentatie van hun leven" te geven over hun gebied van expertise, over een bepaald project, of iets waarvan zij vinden dat het een idee is dat verspreid moet worden. Tijdens een conferentie komen tientallen sprekers aan het woord, afgewisseld door diverse korte dans- en muziekuitvoeringen. De lezingen worden zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Men probeert begrip en bewustzijn te kweken en toepassingen van de wetenschap te laten zien die kunnen bijdragen aan een betere wereld. Op 30 november mocht ik een dag meekijken (en fotograferen) achter en voor de schermen van TED Amsterdam. Geweldig!

Bekijk de fotoselectie

 

In de Waterlinie (november) Fotograferen op nieuwe locaties is uiteraard leuk en inspirerend. Je weet niet wat je kunt verwachten, je moet het aanwezige licht, het decor en de sfeer goed peilen voor de beste resultaten en je moet creatief denken om iets bijzonders op te leveren. Je kunt geen seconde werken op de automatische piloot. Dat was zeker het geval tijdens de accountants-bijeenkomst op 14 november in het Nijmeegse Landmark, een oud fort in de Hollandsche Waterlinie. Buiten een onnauwkeurig uitgelicht spreekgestoelte was de ruimte pik- en pikdonker en redde ook m'n toevlucht tot de 6400 iso-stand op m'n 1D me niet meer. Wat restte was een subtiel spel van gedempte kleuren, contrasten en vormen. Vloeken hielp niet, dus maakte ik er het beste van. Ik ben erg te spreken over de resultaten, maar stel het toch wel op prijs dat er de volgende keer (ergens) een lampje wordt aangestoken. Intrigerende avond!

 

In Carre (november)  Koninklijk Theater Carre blijft een bijzondere plek om te fotograferen. Ten eerste omdat fotograferen er meestal verboden is, ten tweede omdat het licht gedempt is en het rode pluche en de vele gekleurde lampen een uitdaging voor elke fotograaf vormen. Het strategie-event van de ING dat ik op 13 november in het theater mocht vastleggen, vormde daarop geen uitzondering. Ik heb me dus vijf uur lang in alle hoeken moeten wringen om een mooie serie te kunnen schieten. En dat is gelukt. Het kostte wat zweet en koppijn, maar de resultaten mogen er zijn: een erg fraaie reportage van onder andere Karin Bloemen en Jeffrey Spalburg. Mooie avond, mooie klus.

 

Elke keer nieuw (oktober) In 2012 schiet ik m'n langstlopende serie opdrachten voor de ING: de maandelijkse introductiedag van nieuwe medewerkers. Gaan die tien vrijwel identieke dagdelen op den duur niet vervelen? Nee, want de locaties verschillen telkens en de licht-omstandigheden zijn vaak uitdagend. En eerlijk is eerlijk: zo heb ik het graag! Werken met bestaand licht, sterke contrasten, hoge iso's en constant zoeken naar nieuwe beeldhoeken. Elke bijeenkomst is daardoor een verrassing en elke bijeenkomst levert weer nieuwe inzichten en invalshoeken op. De kunst is om telkens weer iets nieuws te bedenken...

 

Cupcakes (september) In maart was ik al eens van de partij als fotograaf bij een Schoolreis van je Leven. Kinderen uit Amsterdam Bijlmer die erg hun best hebben gedaan om zich te verbeteren in bijvoorbeeld lezen, schrijven of rekenen, mogen een middag op schoolreis naar een plek waar ze normaal niet zullen komen. In dit geval de voorstelling Het Muizenhuis in het Koninklijk Theater Carre. Iedereen had het boek vooraf gelezen zodat de voorstelling des te meer indruk maakte. Na afloop was er een workshop cupcakes versieren en ook daar lieten de deelnemertjes hun enthousiasme en creativiteit de vrije loop. Ontzettend leuk om te zien en geweldig om te fotograferen.

 

Er op uit  (juli/augustus) We zijn weer thuis na vierenhalve week Botswana en Namibie. Een rustige en ontspannende reis zonder tegenslagen. Helaas zagen we echter ook aanzienlijk minder wild (en minder bijzondere situaties) dan tijdens voorgaande reizen. Na een kleine 200 uur beesten zoeken en posten konden we 'slechts' 6 leeuwen, geen enkel luipaard en opnieuw geen wilde honden bijschrijven. Waar je in Chobe normaal honderden olifanten per uur ziet, was het nu opvallend stil. Ook in Etosha zagen we soms dagenlang vrijwel geen wild bij de meest productieve watergaten. Vreemde gewaarwording. Het goede nieuws is dat we erg veel zwarte neushoorns (en zelfs steeds meer witte neushoorns) in Namibie zagen. Dat het Bwabwata-park in de Caprivistrip nu zichtbaar snel wilder wordt met grote kudden olifanten en buffels en dat we dolfijnen, een civetkat en veel honingdassen tegenkwamen. Ook zagen we tijdens onze reis 266 vogelsoorten en dat is ook een nieuw record. Fototechnisch was het een veelzijdige reis. Met name de dagen aan de Atlatische Oceaan waarop we zeeleeuwen, pelikanen en dolfijnen fotografeerden waren ouderwets spectaculair! Bekijk hier de foto's , bekijk hier Floortjes foto's en lees hier de gedetailleerde reisroute

 

Super softbox (eind juni) De Aalsmeerse Expohallen bij Vijfhuizen zijn een van mijn favoriete fotolocaties. Het zijn enorme kassen met witte muren en vloeren die bij direct zonlicht veranderen in enorme softboxen. Onderwerpen worden er dan ook altijd goed uitgelicht. Een feest om er te mogen fotograferen. Eind juni was het weer zo ver en mocht InterAxxie aantreden voor een dagreportage van een managementcongres. Helaas was het wel meteen de enige warme dag van juni en steeg de temperatuur tot tropische hoogten. Een dag zweten en een barstende koppijn waren het resultaat. Maar de foto's mochten er zijn en daar gaat het tenslotte om.

 

Auf wiedersehen (17 juni) Oranje speelde de laatste poulewedstrijd op 17 juni tegen Angstgegner Portugal. Beide teams moesten winnen en dus werd er koortsachtig gestart. Na een kwartier leek het onmogelijke te gebeuren. Van der Vaart scoorde voor Nederland en even later scoorde ook Duitsland tegen Denemarken. Als Oranje nog een keer kon scoren en Portugal doelpuntloos zou blijven, gingen de Nederlanders naar de kwartfinale. Helaas had Ronaldo andere plannen en nam Portugal de rest van de match meteen het heft in handen. Portugal won met 2-1 en stuurde het Nederlands elftal puntloos naar huis. Het slechtste resultaat van het elftal ooit. Gelukkig redden de fans de eer in Charkov en kon het oranje legioen de staalstad met opgeheven hoofd en veel mooie avonturen verlaten. InterAxxie fotografeerde en filmde de hele reis voor een groep ING-klanten, ING Facebook en de interne supporterssite.

Bekijk de foto's

 

Fans troeven elftal af (13 juni) Tegen aartsrivaal Duitsland kwam Nederland wederom niet op stoom en werd het team bij vlagen weggespeeld. Ondanks de tweede nederlaag schitteren de Nederlandse fans in Charkov. Geen rellen, vandalisme of vervelende spreekoren, maar met opgeheven hoofd het einde van het toernooi halen. Het Oranjeplein is elke speeldag weer een spetterend feest. Met natuurlijk duizenden en duizenden Nederlanders, maar opvallend genoeg weten ook steeds meer Oekrainers, Russen, Duitsers en Portugezen het plein te vinden. Conclusie: het team is finaal afgetroefd door de fans. InterAxxie fotografeerde en filmde de hele reis voor een groep ING-klanten, ING Facebook en de interne supporterssite.

Foto's staan hier

 

De teleurstelling (9 juni) De eerste wedstrijd van Oranje in de Oekraine begon goed. Na een bizar vroege ochtend landden we rond het middaguur in Charkov. Het blijft altijd weer gek om binnen een paar uur vliegen in een totaal andere wereld te landen: Oostblok architectuur, een volstrekt onbegrijpelijke taal en schrift, walmende staalfabrieken en overal zwaaiende mensen. Na een kort verblijf in de universiteit en een bezoek aan het Oranjeplein op weg naar het prachtige Metalist Stadion. De sfeer was geweldig, maar die sloeg al voor de rust om in verbijstering over de onmacht van het elftal. Niets lukte en dat viel de supportersschare rauw op het dak. InterAxxie fotografeerde en filmde de hele reis voor een groep ING-klanten, ING Facebook en de interne supporterssite. Foto's staan hier

 

Dagje buitenspelen (7 juni) Vlak voor m'n EK-campagne fotografeerde ik de jaarlijkse golfdag van ING Business Banking. Alweer voor de zesde keer legde ik het evenement vast. Een mooie traditie waarbij ik me comfortabel nestel op de 18de hole van Golfsociëteit De Lage Vuursche en naast teamfoto's en afslagfoto's de vrije hand heb in het schieten van creatieve beelden. Het weer zat mee, want het bleef voor de verandering eens een keertje droog! Leuke dag.

 

 

De aftrap (2 juni) Het Europees Kampioenschap voetbal 2012 is begonnen voor InterAxxie! Op 2 juni stond ik op het veld van de Amsterdam ArenA voor een reportage van de uitzwaaiwedstrijd van Oranje. Tegen de zwakke Noord-Ieren werd het een waar doelpuntenfestijn en dat liet het enthousiasme van de foto's spetteren. De wedstrijd was voor mij een mooie opwarmer voor het echte werk in de Oekraine en hopelijk daarna Polen. De eerste fotoserie staat nu live. Binnenkort volgen er meer!

 

 

Bruckner 5 (mei) Een dag na de polonaise bij Rene Froger, bevond ik me in een geheel andere muzikale omgeving: het Concertgebouw in Amsterdam. Daar voerde het Concertgebouworkest Bruckner 5 op. Een zwaar klassiek stuk dat werd gedirigeerd door de 84-jarige (!) Bernard Haitink.

 

 

Een memorabel concert omdat de oude meester nog maar zeer zelden te zien is en Bruckner 5 slechts sporadisch wordt opgevoerd.

 

Vanwege eventuele geluidoverlast mocht er in de zaal zelf niet worden gefotografeerd en moest ik het doen met een uitgebreide impressie van de ontvangst en nazit van de genodigden en de opkomst van Haitink. Desondanks een indrukwekkend moment om in de bomvolle Concertzaal aanwezig te zijn!

 

 

 

 

Het aftellen is begonnen (mei) Op 15 mei lanceerde de ING op het hoofdkantoor in Amsterdam voor de verzamelde pers en honderden ING'ers de campagne voor het Europees Kampioenschap Voetbal 2012. De hoofdsponsor van het Nederlands elftal presenteerde met trots de TV-commercial en het EK-lied van Rene Froger. Froger was zelf aanwezig om enkele nummers ten gehore te brengen en zette de zaal meteen helemaal op z'n kop. Het aftellen is dus officieel begonnen!

 

 

Hugo (april) Eind april waren we te gast in Veenendaal bij VRC E10 - Scherpenzeel E4. Neefje Hugo van 10 was voor ons the man of the match, maar kon niet voorkomen dat Scherpenzeel met 2-0 verloor. Het was dan ook al zijn tweede wedstrijd van de ochtend. De eerste match, een derby tegen de Valleivogels E5, werd overigens keurig gewonnen met 13-2. Fototechnisch was het uurtje E-voetbal op een half speelveld erg zinvol. Ik kon namelijk een aantal erg praktische zaken testen voor de komende EK-Voetbal campagne. Belangrijkste ontdekking was hoe snel een uur voorbij vliegt...

Meer foto's

 

 

Primeur (april) Zelfs na bijna tien jaar fotograferen in opdracht kom ik nieuwe uitdagingen tegen. Zo moest op een groot congres in Studio 21 in Hilversum nog tijdens het evenement zelf een krant worden gemaakt met dik 20 bijna-live foto's. Een regelrechte stressklus waarbij ik vrijwel constant afgesproken situaties najaagde, rennend geheugenkaarten uitwisselde met de opmaakstudio op locatie en ook nog moest zorgen voor creatieve en opvallende foto's. Geen sinecure, maar de missie is geslaagd. De krant werd erg positief ontvangen en het blijft leuk om je foto's meteen in print te zien. Voorlopig echter maar weer even 'gewone' reportage-opdrachten! Bekijk ook de evenementen- en de

entertainment-portfolio's.

 

Polderspeed (april) Omdat ikzelf was uitgeloot voor deelname, besloot ik de Tijdrijderscup 2012 maar te fotograferen in plaats van te fietsen. Er stond een harde wind, het was steenkoud en er hing regen in de lucht. Spartaanse omstandigheden dus. Zowel om hard te fietsen als om te fotograferen.

 

 

De strijd met de elementen leverden echter wel fraaie plaatjes op en dus kwam ik - zonder een meter gefietst te hebben - toch met een redelijk voldaan gevoel thuis.

 

Knagen bleef het echter wel een beetje. Volgend jaar dus maar gewoon op het scheurijzer en niet met de camera aan de start verschijnen.

 

Bekijk ook de diverse sportportfolio's in het portfolio-overzicht.

 

 

   

 

 

 

 

 

  

De Ronde (april) Heel af en toe schiet ik sessies in eigen beheer. Op 1 april waren we toevallig een weekendje in Brugge en nog toevalliger startte daar die dag de Ronde van Vlaanderen. Een uitgelezen kans om de renners en de sfeer van dichtbij vast te leggen. Gewapend met een VIP-pas en toegang tot het rennerskwartier schrokken we echter van de hectiek rond 'd'n koers'. Wat een volk! We konden de renners nauwelijks zien en dus trokken we plan B: anticiperen op wat ging komen. In de slechts twee uur die we hadden maakten we

deze serie. Volgend jaar Luik-Bastenaken-Luik!

 

Kinderfotografie (april) Het derde InterAxxie-artikel in ZOOM Magazine van 2012 beschrijft hoe je kinderen tussen de 0 en 12 jaar het best op de foto kunt zetten. Een lang artikel boordevol tips, suggesties en praktijkadviezen.

 

Hoe trek je de aandacht van babies? Hoe zorg je voor dynamische situaties bij peuters? Maar hoe zorg je er tegelijkertijd voor dat ze niet te snel bewegen voor je camera? Welke tips zijn er voor ouders? Welke beeldhoeken werken het best? Welke kleding komt goed over en waar leg je de focus in je composities?

 

Het artikel werd zoals altijd gelardeerd met foto's van de ZOOM-community. Een mooi verhaal dat veel lezers zal aanspreken.

 

 

 

 

 

 

Puur plezier (maart) Twee opdrachten op een dag! Een unicum. Na de uitdagende ochtendshoot met Prins Willem Alexander en het onder tijdsdruk bewerken en doorsturen van de persbeelden, mocht ik 's middags mee op de "Schoolreis van je Leven". 19 Kinderen van een school uit de Amsterdamse Bijlmer hadden een optreden van 'Peter en de Wolf' in Carre gewonnen. Ze werden opgehaald met een heuse Amerikaanse schoolbus en daarna getrakteerd op een rondleiding door Carre en een workshop streetdans op het podium. Resultaat: uitgelaten taferelen met stralende kindergezichten. Zoveel puur plezier garandeert geweldige foto's. Na een heel lange dag reed ik naar huis met geweldige beelden en een warm gevoel. Complimenten voor het mvo-programma van de ING dat kinderen met minder kansen zo'n superdag bezorgde. Een plezier om te fotograferen!

 

RVD werkt niet mee (maart) Ik ben geen paparazzo. En dat ga ik ook nooit worden. Na twee shoots met een lid van het Koninklijk Huis in tien dagen tijd, weet ik dat ik moeite heb met de brutaliteit die je als fotograaf voor dit werk moet hebben. Tijdens de Nationale Carrierebeurs in de Amsterdamse RAI was ik door ING ingehuurd om foto's te maken van het bezoek van Prins Willem Alexander aan de ING-stand. Alles ging goed tot de prins daadwerkelijk arriveerde en de RVD me sommeerde om te stoppen met fotograferen met de boodschap dat alle rechten waren voorbehouden aan een huisfotograaf van de RAI. Aangezien iedere andere bezoeker rustig foto's mocht maken en ik vond dat ik een afspraak had met een opdrachtgever op een openbare locatie, heb ik me helaas voor het eerst als paparazzo moeten gedragen. Met de telelens en beschaafd knokkend met drie 'men in black' heb ik de opdracht nog enigszins kunnen redden. De beelden zijn gebruikt als persfoto's voor de ING en op de Facebook-pagina van de bank.

 

De lach verbeeld (maart) In maart verscheen er opnieuw een InterAxxie-artikel in Zoom Magazine. Deze keer een stuk van zes pagina's over 'Humor in de fotografie'. Een leuk, maar lastig stuk om te schrijven want humor is nogal persoonlijk. Opvallend genoeg was er ook nog eens weinig literatuur te vinden over het onderwerp en moest ik m'n eigen lolbroek erbij aan trekken en me verdiepen in de psychologie van de lach.

 

 

Welke elementen van een foto versterken een grap? Hoe kun je diepte humoristisch gebruiken? Welke beeldtruuks zorgen gegarandeerd voor een glimlach? Hoe toets je of een kwinkslag werkt of niet? Hoe ga je om met stereotypen? Kortom: wat moet je doen om humor in je foto's te leggen?

 

Of je met deze schriftelijke cursus inderdaad lolliger foto's maakt? Oordeel zelf, de maart-editie ligt nu in de kiosk en de boekhandel.

  

 

 

HKH (maart) Ik zit momenteel even heel erg dik in de opdrachten. En dan komt het wel eens voor dat je iets nieuws meemaakt. Op 6 maart mocht ik - als enige fotograaf - exclusief de uitreiking van het microfinancierings-rapport 'A billion to gain' fotograferen in de grote zaal van het Tropenmuseum in Amsterdam. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maxima ontving het eerste exemplaar van het rapport uit handen van Nick Jue, directievoorzitter van ING Nederland. Het feit dat ik de enige was en dat de RVD op het laatste moment toch nog wel een paar kanttekeningen had, maakten de shoot tot een enerverende, maar ook spannende en uitdagende klus.

 

Mist en regen (februari/maart) De bedoeling was om het steltloper en ganzen-portfolio flink uit te breiden tijdens de jaarlijkse week op Texel. Maar helaas zat het lot tegen. Voor het tweede jaar op rij begon de voorjaarstrek laat en was het de hele week nat, mistig, grauw en miezerig. Geen vogels te zien of te fotograferen dus. We hebben ons noodgdwongen vermaakt met zwemmen, tandem rijden, spelletjes en wandelingen. Het leek wel vakantie!

 

 

Bestaand licht (februari) Na een tijdje wat minder vaak voor ZOOM Magazine te hebben geschreven, is de productie weer opgevoerd. In de februari-editie van ZOOM schreef InterAxxie een artikel van zes pagina's over fotograferen bij bestaand licht. In concreto: hoe ga je om met lichtarme situaties waarin je niet mag flitsen of waarin flitsen geen effect heeft? Als event- en natuurfotograaf heb ik vaak met dergelijke situaties te maken. Het artikel staat dan ook  vol met praktijktips en -suggesties. Ook in de komende twee edities van ZOOM zullen InterAxxie-artikel verschijnen.

 

 

Huisfotograaf (januari) Na bijna tien jaar fotograferen in opdracht voor de ING en een ingrijpende pitch met kwaliteits- en antecedenten-onderzoek, tekende InterAxxie medio januari 2012 een driejarig fotografiecontract met de bank. InterAxxie mag zich hiermee officieel huisfotograaf en preferred supplier van de ING noemen. Een groot compliment dus. Zeker omdat een aantal tevreden ING-opdrachtgevers InterAxxie voordroegen voor het contract. Binnen het contract zal InterAxxie zich blijven specialiseren in reportage- en eventfotografie.

 

 

 

De toekomst van de euro (januari) De economische crisis houdt de wereld nog steeds in haar greep. Maar waarom hebben sommige landen er meer last van dan andere? Waarom krabbelen Amerika en Japan, twee landen met een enorme staatsschuld, ogenschijnlijk alweer uit het dal? En waarom glijdt Europa juist steeds verder af? Heeft de euro nog toekomst? Deze en andere vragen kwamen aan de orde tijdens de ING Conference op 11 januari. ING topmannen Jan Hommen en Koos Timmermans, bijgestaan door hoofdeconoom Mark Cliffe, vertelden de meest invloedrijke ondernemers van Nederland over de strategie van ING voor 2012. Europarlementarier en voormalig Belgisch premier Guy Verhofstadt praatte de aanwezigen vol vuur bij over de toekomst van Europa. InterAxxie was aanwezig om de conferentie in woord en beeld vast te leggen. Een uitdagend en enerverend begin van het nieuwe jaar!

 

 

 

Klik hier voor de opdrachten van 20162015, 20142013201120102009, 2008, 2007, 2006 of 2005

InterAxxie Fotografie en Tekst 1998-2019